Bagi yang ingin menguruskan badan terdapat banyak cara corak pemakanan yang boleh anda ikuti tetapi bukan dengan cara tidak makan seharian ataupun mengurangkan cara pemakanan. Jika anda tidak makan seharian ia boleh mengundang pelbagai penyakit yang kita tidak sangkakan. Mengikut cara Nabi Muhammad Saw, kita perlu makan pada waktu pagi dan waktu petang (makan malam)…..
Kelebihan berat
badan, seringkali membuat malu penampilan Anda. Mungkin makanan berikut
dapat menurunkan berat badan Anda secara sehat. Berikut adalah makanan penurun
berat badan.
Epal
Epal mempunyai
kandungan kalori, lemak, dan juga natrium yang lumayan rendah, namun kaya dengan serat, vitamin, dan juga mineral. Nutrisi yang terkadung dalam epal dapat
membantu Anda menurunkan berat badan tubuh dalam berbagai cara. Serat yang
dimiliki oleh epal akan membuat Anda kenyang lebih tahan lama sehingga membantu
mengendalikan nafsu makan Anda.
Brokoli adalah
sayuran yang kaya akan serat yang cukup tinggi sehingga sangat baik untuk
mencegah penyakit sembelit, membuat perut menjadi kenyang lebih lama dan
membantu mengeluarkan kolesterol yang terdapat dalam tubuh. Bagi Anda yang
sedang menderita penyakit anemia, brokoli juga cock untuk menambah darah merah
karena brokoli mengandung banyak zat besi.
Gandum
Gandum dapat
bermanfaat mengurangi lemak yang tersembunyi dalam perut yang bisa memicu
penyakit hati. Gandum utuh merupakan salah satu sumber serat terbaik dan dapat
membuat perut kenyang yang tahan lebih lama dibandingkan dengan gandum olahan.
RESEPI-RESEPI :
1)Mufin Mil Penuh
Pisang Coklat Bersama Kacang Walnut
Penyediaan
& Masa Memasak:60 minit
Hidangan:12
mufin
Kandungan
Nutrien (setiap mufin)
Kalori:
226kcal
Karbohidrat:25g
Protein: 4g
Lemak: 12g
Bahan-bahan:
6 bijiPisang
Emas yang masak, dilenyak
125g Mentega
tanpa garam, dilembutkan
2 biji
(sederhana)Telur, dipukul
100gGula
perang 130gTepung gandum
70gTepung
mil penuh
1 sudu
tehSerbuk penaik
1 sudu
tehSoda penaik
30gSerbuk
koko
50mlSusu
rendah lemak
50gKacang
walnut, dicincang
30gKismis
(pilihan)
1 sudu
tehEkstrak vanilla (pilihan)
Cara Penyediaan:
1.Ayak
bersama, tepung gandum, tepung mil penuh, serbuk penaik, soda penaik dan serbuk
koko.
2.Dalam
mangkuk adunan, pukul mentega dan gula sehingga kembang dan ringan. 3.Kemudian
masukkan telur, pisang lenyek, susu dan esen vanilla (jika mahu) dan pukul
lagi.
4.Guna sudu
logam besar atau spatula getah untuk menggaulkan campuran tepung, kacang walnut
dan kismis (jika mahu) sehingga rata.
5.Tuangkan
adunan ke dalam acuan mufin yang dilapis dengan kertas acuan sehingga dua per
tiga penuh. Taburkan kacang walnut cincang tambahan dan kismis jika mahu. 6.Bakar
di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada 180°C selama 20 minit atau sehingga
lidi yang dicucukkan di tengah-tengah mufin keluar bersih.
2)Tauhu 5-Rempah
Hidangan:4 hidangan
Kandungan
Nutrien(Setiap Hidangan)
Tenaga: 95kcal
Karbohidrat:4g
Protein: 6g
Bahan-bahan:
40gSerbuk 5 rempah
1 bijiLada benggala (Hijau, kuning atau
merah), dipotong dadu
2 ulasBawang putih, dipotong halus
300gTauhu putih, dipotong dadu
100gKacang buncis, dipotong dadu
2 kepingCendawan kering, direndam dan dipotong
dadu
1 sudu besarMinyak zaitun
⅓ cawanAir
Daun bawang, dipotong halus untuk hiasan
Garam secukup rasa
Cara
Penyediaan:
1.
Dalam kuali, panaskan minyak dan tumiskan bawang
putih sehingga keperangan.
2.
Masukkan cendawan, kacang buncis dan lada
benggala; tumiskan sehingga sayur masak.
3.
Tuangkan ⅓ cawan air ke dalam kuali, masukkan
serbuk 5-rempah dan tauhu. Taburkan garam secukup rasa. Kecilkan api dan
renihkan sehingga kuah menjadi pekat.
4.
Hiaskan dengan daun bawang dan hidangkan bersama
nasi.
3)Salad Buah
Fruit Salad
Masa
Penyediaan dan Memasak:20 minit
Hidangan:6
orang
Kandungan
Nutrien:(Setiap satu hidangan)
Tenaga: :116kcal
Karbohidrat::19g
Protein: :6g
Lemak: :1.8g
Bahan-bahan
A:
150mljus oren
3 sudu tehjus lemon
2 sudu tehgula
1 sudu tehperasa
Bahan-bahan
B:
1 ½ cawanbetik susu, dipotong dadu
1mangga sederhana, dipotong dadu
1 cawannata de coco
½ cawankacang merah, masak
½ cawananggur, dipotong setengah
1.
Campurkan bahan-bahan A sebati dalam satu
mangkuk dan diletakkan di sebelah.
2.
Campurkan semua bahan B dan tambahkan sos,
campurkan sebati.
3.
Siap untuk dihidangkan.
RESEPI-RESEPI :
1)Mufin Mil Penuh
Pisang Coklat Bersama Kacang Walnut
Penyediaan
& Masa Memasak:60 minit
Hidangan:12
mufin
Kandungan
Nutrien (setiap mufin)
Kalori:
226kcal
Karbohidrat:25g
Protein: 4g
Lemak: 12g
Bahan-bahan:
6 bijiPisang
Emas yang masak, dilenyak
125g Mentega
tanpa garam, dilembutkan
2 biji
(sederhana)Telur, dipukul
100gGula
perang 130gTepung gandum
70gTepung
mil penuh
1 sudu
tehSerbuk penaik
1 sudu
tehSoda penaik
30gSerbuk
koko
50gKacang
walnut, dicincang
30gKismis
(pilihan)
1 sudu
tehEkstrak vanilla (pilihan)
Cara Penyediaan:
1.Ayak
bersama, tepung gandum, tepung mil penuh, serbuk penaik, soda penaik dan serbuk
koko.2.Dalam mangkuk adunan, pukul mentega dan gula sehingga kembang dan ringan. 3.Kemudian masukkan telur, pisang lenyek, susu dan esen vanilla (jika mahu) dan pukul lagi.
4.Guna sudu logam besar atau spatula getah untuk menggaulkan campuran tepung, kacang walnut dan kismis (jika mahu) sehingga rata.
5.Tuangkan adunan ke dalam acuan mufin yang dilapis dengan kertas acuan sehingga dua per tiga penuh. Taburkan kacang walnut cincang tambahan dan kismis jika mahu. 6.Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada 180°C selama 20 minit atau sehingga lidi yang dicucukkan di tengah-tengah mufin keluar bersih.
2)Tauhu 5-Rempah
Hidangan:4 hidangan
Kandungan
Nutrien(Setiap Hidangan)
Tenaga: 95kcal
Karbohidrat:4g
Protein: 6g
Bahan-bahan:
40gSerbuk 5 rempah
1 bijiLada benggala (Hijau, kuning atau
merah), dipotong dadu
2 ulasBawang putih, dipotong halus
300gTauhu putih, dipotong dadu
100gKacang buncis, dipotong dadu
2 kepingCendawan kering, direndam dan dipotong
dadu
1 sudu besarMinyak zaitun
⅓ cawanAir
Daun bawang, dipotong halus untuk hiasan
Garam secukup rasa
Cara
Penyediaan:
1.
Dalam kuali, panaskan minyak dan tumiskan bawang
putih sehingga keperangan.
2.
Masukkan cendawan, kacang buncis dan lada
benggala; tumiskan sehingga sayur masak.
3.
Tuangkan ⅓ cawan air ke dalam kuali, masukkan
serbuk 5-rempah dan tauhu. Taburkan garam secukup rasa. Kecilkan api dan
renihkan sehingga kuah menjadi pekat.
4.
Hiaskan dengan daun bawang dan hidangkan bersama
nasi.
3)Salad Buah
Fruit Salad
Masa
Penyediaan dan Memasak:20 minit
Hidangan:6
orang
Kandungan
Nutrien:(Setiap satu hidangan)
Tenaga: :116kcal
Karbohidrat::19g
Protein: :6g
Lemak: :1.8g
Bahan-bahan
A:
150mljus oren
3 sudu tehjus lemon
2 sudu tehgula
1 sudu tehperasa
Bahan-bahan
B:
1 ½ cawanbetik susu, dipotong dadu
1mangga sederhana, dipotong dadu
1 cawannata de coco
½ cawankacang merah, masak
½ cawananggur, dipotong setengah
1.
Campurkan bahan-bahan A sebati dalam satu
mangkuk dan diletakkan di sebelah.
2.
Campurkan semua bahan B dan tambahkan sos,
campurkan sebati.
3.
Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment